top of page
Search

Kanada'da Yaşam | Birçok Yönü ile Ottawa

Merhaba Arkadaşlaar. Hadi size Kanada'daki yaşamı özetle anlatalım.


1- Kanada'da ev bulmak


Kanada çok büyük bir yer arkadaşlar bu yaşadığınız yere göre çok değişir. Ben size kendi tecrübemden Ottawa'da ev nasıl bulduk, zorluklar nedir vs onları anlatacağım. Ottawa'da kiralar genel olarak pahalı ve ucuz bir yer yakalayıp bulmak çok zor. Öncelikle uyarım şu olur, eğer ki Türkiye'den Ottawa'ya gelmeden önce ev tutmaya çalışıyor iseniz, ÇOK DİKKATLİ OLUN. Neden mi? Çünkü çok fazla dolandırıcı var bu konularda. Baktiginiz websitelerindeki fotograflar yaniltici olabiliyor bu yüzden en iyisi iyi araştırma yapmanız. Burada binaların genelde yoneticileri var. Birkaç emlak şirketi söylemekte gerekirse; Paramount, Osgoode gibi diyebilirim. Bunlardan ev kiraladiginiz zaman daha güvenilir oluyor. Ve ileride ev icinde çıkacak sorunlara da yozum bulmanız kolaylaşıyor. Ve direkt şirketlerin websitesine bakarsanız uygun boş yer icin, daha da emin olursunuz.



Ek olarak, Ottawa'da kaldiginiz bölgeye gore cevreniz çok değişebilir. Bu konuda çok onem kazanıyor. Ornegin, Little Italy bölgesi, genclerin cogunlukta olduğu civil civil ve hareketli bir yerden Riverside bölgesi daha ailelerin yasadigi evlerin cogunlukta olduğu bir bölge. Bolgelere gore cevrenin değiştiğini gibi fiyatlarda değişiyor. Riverside bölgesinde 1+1 ler genelde aylık $1000-1500 iken Centertown'da ya da Carlington'da daha ucuz olabiliyor. Yalnız Carlington'da olaylı bir yer. 2+1 ler ise daha pahalı tabi, $1500'den daha fazla oluyor. Bir de Bachelor dedikleri 0+1 var. Onlarda $900 civarında oluyor. Yalnız en çok dikkat edilmesi gereken "isinmanin" kiraya dahil olması. Kis sıkıntı biliyorsunuz... Yani üstüne genelde elektrik ödemeniz gerekebilir. Elektrik baya uygun burda. En cook $50 gelir diyim. Genelde daha az geliyor. Tabi su donemde sürekli evdeyken artti. Suyu da cogunlukla dahil ederler. Bence emlak şirketinden almak en güvenlisi gibi bu konularda. Evde bir tamirat oldugunda da gelip tamir ediyorlar. Eğer bir ev sahibinden kiralarsanız iste o noktada sahibe gore cok şey değişebilir.


2- Kanada'da alisveris fiyatlari


Eğer bunun kucuk arastirmasini yaparsanız goruceksiniz ki genelde 300 CAD derler kisi bası. Yalnız bu genel sayı, yeme aliskanliklariniza gore değişebilir. Fast-food dediğimiz yemekler genelde ucuzken, sebzeleri bir tik pahalı bulabilirsiniz. Bence özellikle tavuk pahalı gibi. 2 paket yani toplamda yaklaşık 1.5-2 kg tavuk $20 ediyor. Pahalı ya da ucuz diyisim ise çok goreceli. Bunu makarna, pilav gibi kuru baklagillere ve sebzelere bakarak söylüyorum. Ayrirca birkaçıyla alisveris yapabileceğiniz yer var. Ona gore fiyat gercekten değişiyor. Bu BIM'e ya da MIGROS'a gitmek gibi bir şey olabilir.




WALMART diye bir alisveris yeri var mesela, genelde fiyatlar uygun oluyor. Fakat biz son zamanlarda FoodBasics diye bir yer keşfettik daha da ucuz oldugunu gorduk (özellikle sebze yönünden.) Ornek verecek olursak, bir brokoli FoodBasics'de $0.88 iken Walmart'ta $1.97 olabiliyor. Bunun gibi kucuk kucuk miktar cepte kalınca bir öğrenci acısından tabiki avantajlı oluyor.


FarmBoy, Metro, Loblaws ve Whole Foods gibi diler marketler ise ortalamaya gore pahalı kalıyor. Yalnız ilginç bir sekilde bazı malzemeler diger bütçeye uygun yerlerden daha ucuz olabiliyor. Mesela FarmBoy'daki bir findik ezmesi $6 iken Walmart'ta $9 a görebiliyorsunuz.


3- Kanada'da sosyal yasam


Simdi bu konu icin oncellikle vurgulamam gerekir ki bahsettiklerim yasadigim yer olan Ottawa icin olacaktır. Kanada çok büyük bir yer ve eyaletler arası birçok fark oluyor arkadaslar. Ottawa, Ontario eyaletinde Ankara'ya benzettigim bir yer. Neden Ankara? Çünkü biraz Kanada'nin memur insanlarının yogunlukta olduğu bir yer. Genelde devlet binaları bol. Yaşlı insan sayısı cok. Bu da sosyal yaşamı farklı yapıyor tabi. Bir de sag parti hakim olduğu icin bakış acisi da farklı olabiliyor.


Hafif negatif yönleriyle ve tabi ki güzel yönlerle devam edelim. Ottawa'da insanlar tabi ki cogunlukta nazik ve sıcak insanlar. Hatta biz daha soğuk bir yapıya sahibimiz bence. Insanlar sokakta yürürken birden size selam verebiliyor ve konuşmaya bile baslayabilirler. Kasiyerler neredeyse kankaniz olup çıkar. Hele garsonlar. Amanin. Sulalenizle ilgili sohbete bile girmeye hazır. Bu benim biraz tuhaf bulduğum ve hala çok alisamadigim bir durum. Fazla samimi ve sahteden samimi gibi. Buralarda nereli oldugunuzu sormaları biraz kaba algılanıyor. O yüzden genelde sormazlar. Herkese eşit davranmak çok onemli. Yalnız Ottawa'da bir çok insandan da duydugum ve kendi yasadiklarim kadarıyla, ortadan olmadan fark edilmeden sanki yaratilmis bir ayrilik var gibi. Nasıl mi? Genelde Iranlilarin Iranlilarla, Türklerin Turkle takildigini fark edebilirsiniz. Bu demek degil ki tabi acikca bir dışlanma var ya da Kanadalılar arkadas olmuyor. Hayır tabi ki. Sadece çok yanaşmıyorlar. Sanki boyle bir şey oluşmuş ve insanlar rahatsız etmek istemiyor birbirini gibi. Bu nicin kotu? E siz buraya yeni bir Turkiye kurmaya degil Kanada'yi ve kültürünü yasamaya gelmişken adapte olmaya zorlastirdigi kadar sizi yalnız da bırakıyor. Bunlar dediğim gibi Ottawa'da cogunlukta olabilir. Duydugum kadari ile British Columbia tarafı bu yonden daha iyiymiş. Orayla da Turkiye arasında saat farki çok :(


Neyse, güzel sosyal yaşamı da bol tabi. Normalde COVID-19 krizi olmasa bizim de şahit olabileceğimiz bir çok etkinlikler oluyor. Insanlar spor hastası ve çok aktifler. Aman diyim bir etkinlik varsa biletler bitmiştir bile! Hemen dolar. Bu tur seyleri çok çabuk degerlendirirler. Kisin dahi (-25 C'ye ragmen), normal buz pateninden tutun cross-country skiing''e kadar her seyi yapıyorlar. Yazin su sporları, kosular, bisiklet sürmek vs yine devam ediyor. Spor salonunda yaslilari benden daha fazla agirlik kaldırıyor utanıyorum kendimden :D


Aaa bunu bahsetmek lazim. COK YAVASLAR. Nasıl yani? Isterniz 95599 kisi sıra olsun bir kafenin önünde, barista vs bir hareketlenme görmezsiniz. Acelesi yok insanların sanki. Çok sakin ve rahat yaşıyorlar. Devlet isleri vs.'de öyle her şey bir yavaş. Asilanma dahi su anda öyle gidiyor ve bu bizi çok uzuyor tabi. Hiç Amerika gibi degil arkadaslar bunu vurgulayim. Hayatlarinda huzurlu yasamak sanki tek gayeleri gibi. Fark edersiniz ki yüksek grenim yapan Kanadali da az sayid. Niye kendini yorsun ki degil mi zaten mezun olunca is bulup iyi bir maasla calisabiliyor. Iste bu da bizi is firsatlari ve maaslar konusuna götürecek. Bu yazi biraz uzun oldu gibi. Isterseniz bu konuyu daha detaylı baska bir yazida konuşalım. Buraya kadar bile okuduysanız teşekkürler. Umarım istediğiniz seyleri bulabilmissinizdir..


Kanada'da is firsatlari hakkında yazmamı isterseniz yorumlardan bana bildirin.


Saglikla ve huzurla kalin arkadaslar




101 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page